zaterdag 21 maart 2009

Basel: Culture Unlimited

Aangezien het jammer genoeg niet altijd over ski kan gaan, doen H&G (aan u om te raden wie precies van de twee) dit keer een praatje over het museumaanbod in Basel.
Basel telt, afhankelijk van wie het zegt, 40 tot 200 musea. Enkele zijn zeker het vermelden waard. H&G zijn zelf nog wel aan het wachten op een regenachtige zondagnamiddag (uiteraard buiten het skiseizoen want als het regent in Basel, dan sneeuwt het in de Alpen, niet?) om ze te bezoeken. U bent altijd welkom om mee te gaan...
Het is dus enkel van horen zeggen, maar deze drie behoren zeker tot de top van Baselse musea:
1. Kunstmuseum Basel (http://www.kunstmuseumbasel.ch/) met tussen 26 april en 27 september een tentoonstelling van Van Gogh waarover nogal veel kabaal wordt gemaakt.

Vincent van Gogh - Between Earth and Heaven: The Landscapes In a spectacular, comprehensive exhibition taking place from April to September 2009, the Kunstmuseum Basel is staging the first showing worldwide of the landscape paintings by the legendary artist Vincent van Gogh. Seventy paintings – both world-famous key works as well as paintings barely seen previously by the general public – will give a completely new insight into van Gogh’s body of work. In addition, forty masterpieces by contemporaries, from Kunsmuseum Basel’s world-famous collection, will place van Gogh’s groundbreaking approach to nature in a broader context... this makes the exhibition the most important European art event in 2009.

2. Museum Tinguely (http://www.tinguely.ch/): Jean Tinguely werd geboren in het Zwitserse Fribourg en groeide op in Basel. Tinguely is vooral bekend geworden door zijn kinetische kunstwerken, de Strawinksy-fonteinen in Parijs zijn van zijn hand. De kinetische kunst heeft als voornaamste thema: de beweging in kunst. De installaties van Jean Tinguely komen zowel door de toeschouwer als automatisch in beweging, bijvoorbeeld door de wind.

3. Foundation Beyeler (http://www.beyeler.com) En dan is er hier ook nog rechttegenover H&G's appartement in Riehen, de Fondation Beyeler. Zoals The Rough Guide schrijft: "If you had to pick just one of Basel's many top-rated museums to visit, go for Fondation Beyeler...small but exceptionally high-quality collection featuring some of the best works of Monet, Picasso, Warhol, Rodin, Klee,...". Eigenlijk een schande dat Gretl, die elke dag de tram neemt aan de halte F. Beyeler nog niet is binnengestapt, Hans heeft de collectie - zij het onder lichte dwang in de vorm van een teambuildingactiviteit - reeds gezien.
Dus als je hier ooit te gast bent, menen H&G het goed met u als ze je even naar de andere kant van de straat sturen en betekent dat dus niet dat je ze tot last bent (dat zullen ze u gewoon duidelijk maken...). Tot binnenkort?

Geen opmerkingen: